top of page

FALSCHE TANGO

In 2005 zegt de beroemde Argentijns bandoneonist Dino Saluzzi tijdens het “Jazz op het Dak” festival in Amsterdam: “Op een bepaald moment, ergens verscheen de agressiviteit in de tango. Als een militaire mars. Wie heeft het bedacht om zo te spelen? Ik weet niet waar dat militaire, agressieve vandaan komt, maar dit is fout. Dat is niet onze muziek.” 

 

Toen componist Nico Huijbregts gevraagd werd een stuk voor Duo MARES (Esra Pehlivanli/altviool & Marko Kassl/accordeon) te schrijven, moest hij denken aan dit interview. De bandoneonist Saluzzi laat terwijl hij spreekt ter illustratie afwisselend het marsachtige, militaire en het zoete, zangerige, melancholieke van de tango horen. Het is deze scherpe tegenstelling die Huijbregts trof en de basis heeft gelegd voor zijn “Falsche Tango”.

  

De artistieke uitgangspunt van dit project is geïnspireerd door het werk van Huijbregts: het verkennen van ‘foute tango’, wat resulteert in flarden muziek die elkaar snel opvolgen, waarin zijn militaristisch karakter steeds overheersender wordt, en de zoetheid van de tango een verdwijnende herinnering wordt.

Naast de traditionele tango zijn er een aantal andere populaire versies van dit genre. De twee belangrijkste hiervan zijn de ‘Tango Nuevo’ (een stijl van tango die zich begon te ontwikkelen in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, door Astor Piazzolla; hij combineerde jazz en klassieke muziek invloeden in het genre) en ‘Neo Tango’ (waarin elektronische invloeden in verschillende lagen beschikbaar zijn, van subtiel tot heel dominant). Tango heeft veel grote componisten in het verleden geïnspireerd (Albéniz, Satie, Stravinsky, Cage en vele anderen) en inmiddels is het geworden een onderdeel van het repertoire voor veel hedendaagse klassieke en cross-over musici. 

Het FALSCHE TANGO project is geïnspireerd door de grote diversiteit en de brede populariteit van tango. Elementen van traditionele tango, tango nuevo, en neo-tango worden gecombineerd met hedendaagse vocabulaire. Je kunt meteen horen hoe de akoestische instrumenten elkaar toebijten. Vervolgens wordt op dezelfde wijze zoals Saluzzi het deed, een spel van contrasten gespeeld. Soms gaan beide instrumenten gelijk op in hun samenklanken die hortend en agressief worden uitgestoten. Dan weer vervlechten zij tastend en voorzichtig hun eigen lyrische en melancholieke melodieën. Saluzzi’s opvatting van de ‘foute tango’ wordt naarmate de voorstelling vordert meer en meer uitvergroot, uitmondend in korte elkaar snel opeenvolgende flarden muziek, waarbij dit militaristische meer en meer de boventoon voert en het zoete van de tango een steeds vagere herinnering wordt.

Een fijne selectie hedendaagse componisten schrijven nieuwe composities voor dit project, met een fascinerende mix van tango stijlen. De componisten die betrokken zijn bij dit project komen uit verschillende achtergronden, en zijn allen actieve artiesten in Nederland: Danny de Graan, Anne La Berge, Roderik De Man, Andreas Kunstein, en natuurlijk ‘Falsche Tango’ door Nico Huijbregts (2007). De nieuwe werken worden aan elkaar verbonden met verrassende arrangementen van prachtige tango's uit verschillende hoeken van de wereld (Rusland, Finland en Turkije).

 

Het concert wordt uitgevoerd door het veelzijdig altviool en accordeon duo, Duo MARES (Esra Pehlivanli en Marko Kassl).

Performance:  Duo MARES  (Esra Pehlivanli -altviool- & Marko Kassl - accordeon-)

Muziek: Nico HuijbregtsAnne La BergeRoderik de Man, Andreas Kunstein, Astor Piazzolla, Igor Stravinsky, Isaac Albéniz, e.a.

Productie: Visisonor Media Productions (2011-12). 

LOGO-FPK_web_kl.jpg
Falsche Tango

Falsche Tango

Watch Now
bottom of page